Shopper Marketing

Το shopper marketing λειτουργεί μέσα στο κατάστημα και αποσκοπεί να κάνει τον πελάτη του καταστήματος αγοραστή του προϊόντος. Με άλλα λόγια, το shopper marketing αποσκοπεί στη δημιουργία αγοραστικών αποφάσεων στο κατάστημα, εκεί που βρίσκεται το προϊόν. Ο καταναλωτής του προϊόντος και ο πελάτης του καταστήματος μπορεί να είναι διαφορετικά άτομα. 

Την αγορά καταναλωτικών αγαθών, για παράδειγμα, μπορεί να την αναλαμβάνει μια μητέρα σε ποσοστό 90% για ολόκληρη την οικογένεια, ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να κατανέμεται ανάμεσα στα τέσσερα διαφορετικά μέλη της οικογένειας.

Από την πλευρά του καταναλωτή, το shopper marketing σημαίνει ότι οι προμηθευτές στοχεύουν τις επενδύσεις marketing στα καταστήματα και όχι στα παραδοσιακά μέσα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην άνοδο του shopper marketing είναι η καλύτερη κατανόηση των καταναλωτών και της αγοραστικής συμπεριφοράς τους, χάρη στα προηγμένα συστήματα πληροφορικής (όπως, για παράδειγμα, τα δεδομένα από τις κάρτες των τακτικών πελατών). 


Οι επενδύσεις προμηθευτών στο shopper marketing αυξάνονται ετησίως κατά 21% Για παράδειγμα, η Procter & Gamble, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, επενδύει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια στο shopper marketing κάθε χρόνο. Τα παρακάτω ερευνητικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, δείχνουν την ανακατεύθυνση επενδύσεων από το consumer marketing στο shopper marketing:
Η επιλογή μάρκας γίνεται κατά 70% στα σημεία πώλησης.

Οι αγοραστικές αποφάσεις είναι κατά 68% απρογραμμάτιστες.
Σε μια κατηγορία, ένα ποσοστό 5% παραμένει πιστό σε μια συγκεκριμένη μάρκα.

ΕφημερΙδες

Ραδιόφωνο